Akut pankreatit tedavisi, pankreatitin türüne ve nedenine göre değişir. Bu yüzden akut pankreatitte ilk yapılması gereken, akut pankreatitin tipini belirlemek ve nedeni ortaya koymaktır. Eğer altta yatan neden, örneğin safra kanalını tıkamış bir taş gibi ortadan kaldırılabilir bir neden ise, hemen nedene yönelik tedavi uygulanarak bu durum ortadan kaldırılır. Genellikle akut pankreatit süratle düzelir. Akut pankretaitin tipi ne olursa olursa olsun, ilk yapılması gereken pankreası dinlendirmek yani ağızdan gıda alımını kesmek ve hastayı damar yoluyla beslemektir. Daha sonra pankreastaki hasarın seviyesi bilgisayarlı tomografi ile takip edilmelidir.
Akut ödematöz pankreatitte (hafif akut pankreatit) genellikle ilave bir tedavi gerekmeden ve doku kaybı olmaksızın olay 3-5 gün içerisinde geriler. Ancak, akut nekrotizan pankreatitte (ağır akut pankreatit) değişik derecede doku ölümü meydana gelir. Bu yüzden daha yoğun bir tedavi gerektirir. Doku kaybının seviyesinin takibi çok önemlidir. Doku kaybı ile ortaya çıkan ölü dokular, ölümcül bir komplikasyon olan infeksiyonlara, solunum ve dolaşım gibi diğer sistemlerde bozulmalara neden olabilir. Tedavide genellikle ameliyat ile müdahale gerekir.
Akut pankreatit atağı ve tedavisi sonrası, akut atak atlatılır atlatılmaz, altta yatan nedene yönelik mutlaka tedavi uygulanmalıdır. Aksi halde akut pankreatit tekrarlar. Pankreatite neden safra kesesindeki taşlar ise, safra kesesi alınmalıdır. Alkol kullanımı pankreatite yol açıyorsa, alkol alımına son verilmelidir. Eğer değişik derecelerde pankreas yetersizliği gelişmiş, sindirim bozukluğu ya da şeker hastalığı gibi sorunlar ortaya çıkmışsa, bunlarla da ayrıca tedavi edilmelidir.
Genel cerrahi uzmanı Prof.Dr. Hasan Taşçı’nın başlıca ilgi alanları böbrek nakli, safra kesesi ve yolları hastalıkları, hemoroid, makat çatlağı, kıl dönmesi, meme kanseri, kasık fıtığı, pankreas hastalıkları, mide ve bağırsak kanseridir. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışmaktadır.