Pankreas kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Pankreas kanseri ya da tümörü, pankreastan köken alan kötü huylu tümörlerdir. Pankreas, karın boşluğunun arka kısmında bulunan ve yaklaşık 15 cm uzunluğunda olan bir organdır.  Midenin altında ve onikiparmak bağırsağının içindedir.  Çok önemli görevleri olan pankreas, alınan besinlerin sindirimini ve kan şekerinin (glukoz) kanda olması gereken seviyelerde tutulmasını sağlar.

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas hücrelerinden kaynaklanan ve çoğalma eğilimi gösteren kötü huylu tümörlere pankreas kanseri denir. Pankreas kanseri, en sık baş bölgesinde görülür. Pankreas kanserinin en sık görülen türü pankreas adenokanseridir.  Pankreas adenokanseri, hızlı bir şekilde ilerleyebilme ve çevre dokulara yayılma özelliğine sahiptir.

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Pankreas tümörü  ilk başlarda herhangi bir belirti vermez ve sinsice ilerler. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte, kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, sırt ağrısı, cam macunu renginde dışkılama, solgunluk, aniden ortaya çıkan şeker hastalığı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hastalığa bağlı oluşan şişkinlik, hazımsızlık ve iştah kaybı, yetersiz beslenmeye ve kilo kaybına neden olur. Safra kanallarının tıkanmasına bağlı ortaya çıkan belirti ise sarılıktır. Sarılığın nedeni, karaciğerde üretilen bilirubin adı verilen maddenin, pankreastaki kanser tarafından safra yolunun tıkanması sonucunda onikiparmak bağırsağına geçişinin engellenmesidir. Başlangıçta gözlerin beyazında görülen sarılık, daha sonra deride sararma, idrar renginin koyulaşmasına ve  çay rengini almasına yol açar. Yine tıkanma nedeniyle bağırsağa akamayan bilurubin, dışkının renginin açılmasına ve cam macunu rengini almasına neden olur.

Pankreas kanserine bağlı gelişen karın ağrısı, önceleri hafif bir rahatsızlık hissi şeklindeyken, ileri dönemde sırta vuran şideetli bir ağrı şeklini alır.

Yorum yapın