Kaç çeşit akut pankreatit vardır? Akut pankreatitin türleri nelerdir? Akut pankreatit, pankreasta meydana elen ani yangı durumudur. Geçmişte akut pankreatit türleri ile ilgili değişik tanımlamalar yapılmış olmakla birlikte, günümüzde 2 tip akut pankreatitten söz edilebilir. Bunlar akut ödematöz pankreatit ve akut nekrotizan pankreatittir.
Akut Ödematöz Pankreatit
Akut pankreatitlerin yaklaşık %75’ini oluşturur. Hafif akut pankreatit olarak da bilinir. Pankreasta meydana gelen hasar çok hafiftir. Hastalık ciddi sorunlara yol açmadan ve ameliyat gerektirmeden tamamen iyileşir. Geride kalıcı bir pankreas hasarı bırakmaz.
Akut Nekrotizan Pankreatit
Ağır akut pankreatit de denir. Akut pankreatitlerin yaklaşık % 25’lik kısmını oluşturur. Pankreas dokusunun içinde ve etraf dokularda ağır hasar ve doku ölümü oluşur. Akciğerler, böbrekler, kalp ve damarlar da olaydan etkilenebilir. Hayatı tehdit eden bir durumdur. Yoğun bakım tedavisi gerektirir. Çoğunlukla ameliyat gerektirebilir. Her tedaviye rağmen hastaların yaklaşık %30’u kaybedilebilir. İyileşen hastalarda pankreasta değişik derecelerde hasar ve pankreas yetersizlik bulguları oluşabilir.
Genel cerrahi uzmanı Prof.Dr. Hasan Taşçı’nın başlıca ilgi alanları böbrek nakli, safra kesesi ve yolları hastalıkları, hemoroid, makat çatlağı, kıl dönmesi, meme kanseri, kasık fıtığı, pankreas hastalıkları, mide ve bağırsak kanseridir. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışmaktadır.