Pankreas, karın boşluğunun arkasında bulunan, yaklaşık olarak 75-100 gram ağırlığında ve 15-20 cm uzunluğunda olan bir salgı bezidir. Karın boşluğunda bulunan bu bez, omurganın bel bölümünün hemen önünde yer alır. Midenin arkasında ve on iki parmak bağırsağının içerisinde bulunur ve dalağa doğru uzanır. Biçim olarak adeta bir çengeli andıran pankreasın, baş, gövde ve kuyruk gibi bölümlerden oluşur.
Pankreas Ne İşe Yarar?
Hem hormon hem de sindirim enzimleri salgılayan bir salgı bezi olan pankreas, sindirimin düzenlenmesinde ve kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynar. Pankreastan salgılanan en önemli hormon insülin hormonudur. İnsülin kan şekerini düşürerek, belli bir seviyede tutar. Alınan gıdaların sindirimine de yardımcı olan pankreas, salgıladığı öz suyun içinde bulunan enzimleri ince bağırsağa iletir. Bu enzimler besinlerde bulunan karbonhidrat, protein ve yağları ayrıştırır.
Pankreasın görevleri şu şekilde özetlenebilir;
- Kan şeker seviyesini düzenler.
- Ürettiği ve bağırsağa akıttığı öz suyu ile sindirime yardımcı olur.
- Lipaz adı verilen bir enzim salgılar. Bu enzim yağları parçalar.
- Alınan besinle içindeki proteinleri ayrıştırır.
- Enerji üretmek için karbonhidratları parçalar.
Genel cerrahi uzmanı Prof.Dr. Hasan Taşçı’nın başlıca ilgi alanları böbrek nakli, safra kesesi ve yolları hastalıkları, hemoroid, makat çatlağı, kıl dönmesi, meme kanseri, kasık fıtığı, pankreas hastalıkları, mide ve bağırsak kanseridir. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışmaktadır.