Pankreas ne işe yarar? Görevleri nedir? Pankreas, oldukça önemli görevleri olan bir organdır. Bu yüzden sanki çok iyi korunmak amacıyla vücudun derinliklerinde saklanmış gibidir. Karın boşluğunun arkasında ve omurga kemiklerinin önünde bulunmaktadır. Pankreasın önünde mide bulunmaktadır. Pankreasın başını ise duedonum (on iki parmak bağırsağı) ile adeta çepeçevre sarmış haldedir.
Pankreas Ne İşe Yarar?
Pankreas Gıdaların Sindirimini Sağlar
Amilaz
Tripsin, Kimotripsin
Lipaz
Pankreas Kan Şekerinin Düzenlenmesini Sağlar
Pankreas kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan iki hormon salgılar. Bunlar insülün ve glukagon hormonlarıdır.
İnsülin
Pankreas sindirim enzimlerinden başka kan şekerinin düzenlenmesinden sorumlu olan insülin hormonunu da üretir. İnsülin hormonu, pankreasın özellikle kuyruk kısmında adacıklar şeklinde (Langerhans adacıkları) bulunan hücrelerde üretilir. İnsülin kan şekerinin düşürmesini sağlar.
Glukagon
Pankreas, şeker seviyesinin düzenlenmesinde etkili bir diğer hormon olan glukagon hormonunun da üretildiği yerdir. Glukagon hormonu ise insülinin aksi yönünde etki eder. Kan şekeri düştüğünde ve vücut için tehlike oluştuğunda, glukagon karaciğerdeki şeker depolarını devreye sokarak kan şekerinin yükselmesini sağlar.

Genel cerrahi uzmanı Prof.Dr. Hasan Taşçı’nın başlıca ilgi alanları böbrek nakli, safra kesesi ve yolları hastalıkları, hemoroid, makat çatlağı, kıl dönmesi, meme kanseri, kasık fıtığı, pankreas hastalıkları, mide ve bağırsak kanseridir. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışmaktadır.